Skip to content

ONDER STUDENTEN

Het bisdom beheert elf huizen in Kirkuk, waar in totaal 700 vluchtelingen zijn ondergebracht. In een van die huizen, 49 jongemannen bijeen, heb ik een dag en nacht doorgebracht. Ze studeren aan de enige Arabischtalige universiteit in Irak. Met opleidingen voor ingenieur in petrochemie, weg en waterbouw en informatica, maar biologie, farmacie, geneeskunde.

Waar mogelijk zijn bedden geplaatst. Het enige stukje eigen plek, waar je slaapt, vaak eet en studeert. Het is warm en rumoerig, ook ’s nachts. Niettemin gaat men bijzonder goed met elkaar om. Gezamenlijk wordt gekookt en schoongemaakt. Men accepteert elkaar volledig. Meer dan de helft is christen, verder een flink aantal Yezidi’s en enkele moslims. Een dag en een nacht hoor ik hun verhalen, leer hen een beetje kennen. Uiteraard zijn ze ook nieuwsgierig naar Holland, en naar onze motieven om hen op te zoeken. Warmte en gastvrijheid heb  ik ondervonden, bewonder hen om wat ze presteren onder ongelooflijk moeilijke omstandigheden. Deze jonge mannen en vrouwen zijn de  toekomst van Irak!

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS